Versterk je [lifestyle] merk met een online community.

Dat mond-tot-mondreclame de beste reclame is weten we, maar vergeten we steeds weer. De woorden van een vriend of een community ambassadeur zijn meer waard dan de woorden van een merk.


In 2020 speelt de community een steeds belangrijkere rol in het aantrekken en het behouden van klanten. Want klanten willen meer dan enkel een nieuwsbrief ontvangen, ze zijn op zoek naar een sterke merk verbondenheid. Vanuit INTO THE DEEP CONTENT weten we hoe belangrijk het is om verbinding te leggen met je doelgroep. Nu, meer dan ooit.Own it.


Heel vaak zet men social media in als een snelle aanpak om engagement te creëren. Maar dat is echter niet voldoende. Sociale media en zijn verschillende toepassingen zijn geen wondermiddelen om op een betere manier fans te betrekken bij je merk. Sociale media is geen doel op zich, het biedt enkel de middelen om (weliswaar veel gemakkelijker) jouw doel te bereiken. En dat doel is het overbrengen van de boodschap wie je bent, wat je doet en waar je voor staat zodat mensen zich willen linken aan jouw merk. Je hebt social media dus niet nodig om een online community op te zetten. Maar het is wel makkelijk, want daar zijn al veel mensen aanwezig. Dus je kunt je doelgroep daar makkelijker bereiken.


De kracht zit hem echter in het bouwen van een eigen community op termijn. Want een eigen community omvat een doelgroep van gelijkgestemden en heb je als het ware in eigen beheer. Losgekoppeld van social media. In dit blogartikel lees je:


1. Wat een community is


2. Hoe deze in te zetten in je voordeel


3. Jouw community als houvast in tijden van crisis


4. Communities in 2020 and beyond


5. Het recept voor een stevige communitySay community?


Het begrip is niet nieuw. Sterker nog, communities bestaan al sinds het ontstaan van de mens.

Maar sinds de komst van het internet en social media is het echter een stuk gemakkelijker om elkaar online te vinden. Mensen die vanuit hun passie op zoek gaan naar verbondenheid sluiten zich bij elkaar aan. Je ziet dat steeds meer merken klanten op een meer emotionele manier aan zich binden. We hoeven daarbij niet alleen aan online communities te denken. Sterker nog: offline communities hebben vaak een sterkere band. Er zijn veel verschillende soorten communities waar je uit kunt kiezen. Waar je voor kiest is afhankelijk van je doelgroep, je doelen en strategie.Een straf voorbeeld.


Als ik denk aan een community dan denk ik spontaan aan de community van Rapha: The Rapha Cycling Club. De oprichter, Simon Mottram, ziet Rapha als een wereldwijd high-end lifestylemerk. Rapha maakt content, organiseert evenementen en heeft 24 Clubhuizen over de hele wereld, die worden gebruikt als fysieke 'hubs' voor haar community leden. Simon Mottram richt zich niet op de economie, maar op de leden. De mantra van het bedrijf is "de klant centraal stellen in alles wat we doen".


Mottram legt uit dat Rapha in de praktijk in de loop van de tijd een langdurige relatie met hun klanten (of leden) opbouwt. Ze willen dat klanten steeds weer terugkomen en Rapha is daarin geslaagd door hun direct-to-consumer business model, dat de RCC-community vorm geeft. Maar hoe komt het dat Rapha erin slaagt om een sterke community uit te bouwen?


1. Niet Rapha, maar de klant staat centraal.

Op deze manier creëert men een hoog engagement en dat creëert opnieuw vertrouwen. Zowel met het merk als tussen de leden onderling.


2. Rapha is erin geslaagd een gemeenschap te creëren die spreekt over de menselijke behoefte van 'erbij horen'. Alle mensen willen - en zijn gemotiveerd - om deel uit te maken van een community. Vanuit de natuur zijn wij mensen "sociale dieren".


3. Rapha is een lifestyle merk geworden omdat de leden niet alleen Rapha-kleding dragen als ze fietsen, maar ook dagelijks. Zo heeft Rapha speciale collecties gecreëerd met alledaagse kleding.


Ook bijvoorbeeld Nespresso slaagt erin om een gevoel op te roepen waar je wil bij horen.En misschien wel het voorbeeld bij uitstek is Apple, dat een ongeziene schare fans heeft. Naar de lancering van ieder nieuw product wordt reikhalzend uitgekeken.In jouw voordeel.


Wat zijn nu precies de voordelen van het opbouwen van een merk community, in plaats van “platte” marketing en reclame voor je producten?

  1. Door een community op te bouwen geef je jezelf de mogelijkheid om direct met je doelgroep in contact te zijn. Goed naar je klanten luisteren betekent dat je op je concurrentie kan voorlopen en innoverend kan zijn

  2. Je klantenbinding en je brand awareness worden een niveau omhooggetild

  3. Je kan je klanten meer stimuleren om bijvoorbeeld je nieuwe product te kopen, hun mening te delen of zich inzetten voor een bepaald doel

  4. De klant voelt zich meer gewaardeerd als je regelmatig met hem in gesprek gaat en daarbij echt naar hen luistert.

  5. Waar je publiek je community wordt, worden deelnemers je ambassadeurs. Misschien wel de belangrijkste vorm van reclame, mond-tot-mond, wordt zo aangestuurd door je leden. En enthousiaste leden trekken nieuwe leden aan. Bovendien leer je je doelgroep in de diepte kennen, wat zeer waardevol is.Jouw community als houvast in tijden van crisis.


Social media en communities bieden de mogelijkheid om mensen onderling te connecten, zeker als normale communicatie tussen mensen wordt onderdrukt door bijvoorbeeld een Covid19 crisis. Het is niet voor niets dat een gigant als Facebook een shift naar communies maakt, daar ligt namelijk de toekomst. Mensen raken overprikkeld door onzekerheid en de enorme hoeveelheid aan berichten die op hen afkomen. En wat doen mensen die een informatie-overload over zich heen krijgen? Juist, die gaan terug naar wat ze al kennen: hun eigen veilige en vertrouwde community.“In tijden van crisis kan een online community meer zijn dan een collectief van uw klanten, het kan de kracht zijn voor je bedrijf.


Communities in 2020 & beyond.


We moeten ernaar streven om waardevolle communities te bouwen. Communities die dienen om het leven van hun leden te verbeteren (net als Rapha). We denken vaak alleen vanuit een zelfgericht promotievermogen wanneer we denken aan het bouwen van een community - en dat perspectief ondermijnt het hele concept van wat een community zou moeten zijn. Zeker nu.

Laten we er in 2020 allemaal naar streven om van communities een belangrijk onderdeel te maken van de manier waarop we culturen bouwen waar we deel van willen uitmaken, en het succes zal daar organisch vandaan komen.Het recept voor een stevige community.


Tegenwoordig is online communicatie een complexe aangelegenheid. Het vergt een grondige voorbereiding, de nodige expertise en een doordacht strategisch plan. Recent heeft INTO THE DEEP CONTENT een community strategie bedacht voor CocoSkinClub. Een nieuwe skincare product met als centraal product kokosolie. Hierbij gaven we een aantal tips & tricks om van start te gaan met een stevige community. Je leest ze onder!


1. Begin klein en hou je merkwaarden voorop. Zo bouw je goede relaties op en krijgt de groep samenhang en creëert deze een veilige cultuur.


2. Vervolgens is het van belang een duidelijk concept te omschrijven. Wat is het gemeenschappelijke doel? Wat is de gemeenschappelijke deler?


3. Definieer duidelijk je KPI’s. Hou het haalbaar. Wat wil je bereiken?


4. Bepaal RELEVANTE content, dus content waar jouw leden werkelijk iets mee zijn. Naar de onderwerpen en thema’s heb je uiteraard onderzoek gedaan, maar wat helpt is om je content productie volgens een bepaalde structuur op te zetten. Een activiteitenkalender opstellen is een must. Laat ook ruimte om degenen die bijdragen aan de community met input te laten komen.


5. Een community drijft vaak op de inzet van een klein aantal vrijwilligers. Het is verstandig om deze ambassadeurs vooraf al te werven. Denk hierbij vooral aan ambassadeurs die een match zijn met je merk. Geef ze aandacht en beloon ze want zij zijn de draagkracht van jouw community.En adem in ....


Een community is geen quick win, je begint er niet mee omdat je “iets met social media wilt doen”. Het is iets voor de lange adem dus een onderbouwde strategie is een must. Het vraagt tijd maar uiteindelijk creëer je er op lange termijn een zeer sterke meerwaarde mee.


Denk je eraan om een community op te bouwen of ben je benieuwd naar hoe wij de strategie voor CocoSkinClub aangepakt hebben? Bel ons, mail of schrijf ons. We helpen je graag op weg.


"INTO THE DEEP CONTENT is een content marketing bureau met focus op de ondersteuning  van jouw online communicatie. Ondernemingen of merken met gebrek aan een social media visie of een online communicatie strategie die vinden de weg naar ons. Wij delen graag onze content expertise, diepgang en creativiteit om jouw doelgroep optimaal te bereiken en online resultaat te behalen.

Catherine Op de Beeck

CONTACT

Fosbury & Sons

Mechelsesteenweg 25

2000 Antwerpen

hello@intothedeepcontent.com

EXTRA

Join the Team

Blog

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram

© 2020 by INTO THE DEEP