Social media. Ben jij mee met de nieuwste trends?

Hopelijk ben je volop aan het genieten van een vakantie thuis of in het buitenland. Alles is prima, zolang je maar je hoofd heb kunnen leegmaken en klaar bent voor een nieuwe frisse start met alle plannen voor na de zomer. Wij hebben voor jou alvast 5 trends voor social media op een rijtje gezet, zodat je in de tweede helft van 2020 sterk van start kan gaan. Succes!


Trendupdate: de stand van zaken halverwege 2020.


Wat is er ondertussen veel gebeurd. De corona crisis heeft een enorme impact gehad op de ontwikkeling van social media in ons vakgebied. Daarom nemen we graag een helikopter view en delen we met veel enthousiasme de belangrijkste wijzigingen en opkomende nieuwigheden!


1. TIKTOK, een snel tikkende klok?


En of TikTok een belangrijke uitdager is. De Chinese social-media gigant staat standaard in de lijstjes van meest gedownloade app en is bovendien één van de waardevolste merken wereldwijd. Deze app heeft zich veel sneller ontwikkeld dan verwacht. Met meer dan 2 miljard downloads is TikTok niet meer weg te denken uit het social media landschap. COVID-19 heeft voor bijna iedereen negatieve gevolgen, behalve voor TikTok. Onze huidige manier van leven lokte duizenden nieuwe gebruikers naar het platform. Velen begonnen met het maken van filmpjes uit verveling.

Maar het is niet allemaal rozengeur. TikTok ligt regelmatig onder vuur, waaronder in de US.

Lees hier over de meest recente ontwikkelingen.


Wat zijn de professionele mogelijkheden voor jou als merk?


Langzaam maar zeker wordt ook dit platform ingezet voor marketingdoeleinden. Grote internationale merken zoals Nike genereren hier enorm veel views en user-generated content. Dat is waar het uiteindelijk allemaal rond draait: originele video’s maken die eigen zijn voor je merk of persoonlijkheid. Op TikTok is authenticiteit, creativiteit en fun topprioriteit. Wil je zelf graag aan de slag? Dan is kijken stap één. Op TikTok tonen mensen wie ze zijn en vooral wat ze kunnen. Het kan een creatieve manier zijn om je als bedrijf of organisatie te tonen.


2. Creatieve en waardevolle content, let’s level up!


Als content strateeg zet ik deze trend het liefst op nummer 1. Het is een trend die we trouwens al langer zien en daar zijn wij bij INTO THE DEEP CONTENT niet rouwig om. In een wereld met meer en meer content, blijft creativiteit binnen de beschikbare kaders cruciaal voor het succes van je merk. Daar zal in 2020 weer meer focus op komen te liggen. De corona crisis en andere maatschappelijke thema’s hebben deze ontwikkeling bovendien nog versnelt. Het maken van relevante, waardevolle en creatieve content maakt dat van merken ineens iets anders verwacht wordt, ook op social media. Kwaliteit voor kwantiteit dus.


Hoe pak je dit als merk dan het beste aan?


Maak vooral content waar jouw klant iets aan heeft. Creativiteit is van belang om je organisch te onderscheiden maar ga hier ook niet te ver in. Remember, less is more. Maak content met focus op waar jouw doelgroep mee bezig is.


3. Laat ons een verhaaltje vertellen?


Ephemeral content is de nieuwe maatstaf. Ephemeral content is content die na een bepaalde tijd verdwijnt, zoals Stories op Instagram. De user is vol op story-formats gedoken en ook de netwerken zelf zetten stories meer en meer centraal in de gebruikservaring. Zo is LinkedIn begonnen met het uitrollen van Stories, lanceert Twitter Fleets, en komt Pinterest met Story Pins. Wil je meer weten over de snelle groei van story-formats in social media, dan is het onderzoek van Business Insider een aanrader.


Wil je graag instagram stories inzetten voor jouw merk?


Gebruik instagram stories om jouw merk tot leven te brengen. Leg hier bijvoorbeeld de nadruk op “behind the scenes” verhalen want daar houden klanten echt wel van. Authenticiteit ten top. Wist je mensen van oudsher verhalenvertellers zijn? Omdat we sociale wezens zijn, die de verbinding met elkaar zoeken en nodig hebben. Laat jezelf en je merk dus zien! Hoe je dit aanpakt lees je in deze blog.


4. Think global, act LOCAL.


Door de enorme toename van content en activiteit op social media is de drang naar lokalisatie eerder gedwongen dan gewild. De enorme wending die Facebook maakte richting local news is hiervan het belangrijkste voorbeeld. Steeds meer merken zetten in op GPS of locatie targeting om hun campagnes meer context te geven en dus relevanter te maken. Ook organische content wordt steeds vaker gericht op locaties ingezet. Algoritmes bepalen voor de gebruiker bovendien wat hij te zien krijgt en in welke volgorde. Locatie speelt daarbij een steeds belangrijkere rol.


De Corona crisis heeft hierbij ook een invloed. In plaats van verre horizonten te verkennen, richten we –graag of noodgedwongen– de blik op onze directe omgeving. Berichten uit eigen dorp, stad of streek volgen, vergroot de betrokkenheid op de nabije omgeving.


Bedrijven volgden de trend van lokalisering snel. Zo maakt een bekende sporter op Instagram bijvoorbeeld reclame voor de mannenmodezaak in zijn geboortedorp. De lokalisering gaat met name op voor retail merken, die ook nog eens een lokale fysieke aanwezigheid hebben.

5. Influencers. Maak plaats voor de kleintjes aub!

Het speelt al een tijdje. De geloofwaardigheid van grote influencers staat onder druk. Daarnaast zijn de tarieven de laatste jaren enorm gestegen. Steeds vaker kijken merken naar het inzetten van kleine en middelgrote influencers, die vaak nog een grotere mate van geloofwaardigheid hebben. Zo zijn influencer marktplaatsen, waar influencers en merken elkaar kunnen vinden steeds populairder. Micro-influencers richten zich op een eigen niche en bereiken daarom een specifieke doelgroep. Er zit een ander prijskaartje aan, je kunt erg gericht een doelgroep bereiken en ze zijn enthousiast over samenwerkingen.

Ben jij klaar voor een sterke online kick off?


Na het lezen van deze trends ben je weer helemaal mee met het social media landschap! Maar soms weten merken echt niet hoe relevante content te maken voor hun social kanalen. En zeker niet het hele jaar door! INTO THE DEEP CONTENT helpt je graag op weg zodat jouw merk mee is met de nieuwste trends en de nodige online aandacht krijgt.


Benieuwd naar onze aanpak, diensten en inspirerende projecten? Of wens je graag een verkennend gesprek in te plannen om na te gaan wat wij voor jouw merk kunnen betekenen? Bel ons. Schrijf ons. Of kom gerust eens langs voor een koffie’tje in ons kantoor te Fosbury & Sons? We luisteren graag naar jouw verhaal!


"INTO THE DEEP CONTENT is een content marketing bureau met focus op de ondersteuning  van jouw online communicatie. Ondernemingen of merken met gebrek aan een social media visie of een online communicatie strategie die vinden de weg naar ons. Wij delen graag onze content expertise, diepgang en creativiteit om jouw doelgroep optimaal te bereiken en online resultaat te behalen.

Catherine Op de Beeck

CONTACT

Fosbury & Sons

Mechelsesteenweg 25

2000 Antwerpen

hello@intothedeepcontent.com

EXTRA

Join the Team

Blog

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram

© 2020 by INTO THE DEEP