Wij zien Connecting Content als een cruciale business asset in het "nieuwe normaal." [5 Inzichten]

Bijgewerkt: 10 mei 2020

Het is ondertussen helder dat we voor een nieuw tijdperk staan. Ook wat de aanpak van content marketing betreft. Ook wij, als content strategen, moeten ons denken bijsturen. (wat eigenlijk zo'n beetje onze sterkte is). Ik merk op dat bepaalde merken via alle social kanalen proberen in te zetten op verkoop. Spijtig, want het laatste waar consumenten nu aandacht aan geven is product gerelateerde content met focus op verkoop of vooral op eigen belang. Tijd om het kompas te draaien en deze uitdagende periode te zien als een opportuniteit voor verandering naar het maken van meer "connecting content marketing", zijnde echte verhalen en inspirerende content. 

Laat nu gerust maar eens die gevoelige kant zien als merk of onderneming.
BOUWEN AAN VERTROUWEN.


De consument van vandaag verwacht van merken dat ze een rol opnemen die verder gaat dan enkel het verkopen van producten en diensten. Tot voor de Corona tijd voerden retailers marketing en promoties op om consumenten aan te moedigen bij hen te kopen. Echter, het “nieuwe normaal” zal niet hetzelfde zijn als voorheen. Consumenten zullen vooral op zoek gaan naar veiligheid en vertrouwen. Op korte termijn wordt misschien ook de basis voor een langetermijnrelatie gelegd. Dit is het ideale moment om een trouw publiek te bouwen en te behouden.


Voor ons, als content strategen, is het duidelijk dat hun koopgedrag in een korte tijd radicaal veranderd is. Ook dat vraagt om een verandering in het gedrag van ondernemingen in hun (content) marketing aanpak. De consument verwacht relevantie en oplossingen.

Deze veranderingen dagen retailers uit om op nieuwe klantbehoeften in te spelen met producten, services, diensten of kanalen. Kortom, het “nieuwe normaal” brengt ons niet alleen tot stilstand en nadenken maar eveneens tot een aantal waardevolle marketing inzichten die ik verder in deze blog met je deel.


“IT’S NOT THE STRONGEST OF THE SPECIES THAT SURVIVES, NOR THE MOST INTELLIGENT, BUT THE ONE MOST ADAPTABLE TO CHANGE.”
CHARLES DARWIN


FOCUS OP JE “BRAND PURPOSE”


Met het actief uitspelen van hun zogenaamde brand purpose (of grotere bestaansreden) zijn het merken die het maatschappelijke debat beheersen. Ze overstijgen met individuele acties die een onmiddellijk verschil maken in het leven van mensen. Zo verkoopt Dove al lang geen douchegel en deodorant meer, maar een gevoel van body positivity. Pampers schonk volgens Unicef al 300 miljoen neonatale vaccins aan kinderen in derdewereldlanden voor elk pak verkochte luiers en roept vaders wereldwijd op om een actievere rol te spelen in het leven van hun kinderen. Opvallend: geen enkele van deze merken werd door een wettelijk kader verplicht een standpunt in te nemen en ernaar te handelen. Ze doen wat ze doen omdat ze geloven dat het de enige juiste manier is om zaken te doen en verweven deze brand purpose bewust in hun DNA tot in de kleinste details. Leg vooral in het maken van je content nu de focus op je eigen verhaal en identiteit. Je zal merken dat het gewaardeerd en vooral onthouden zal worden door je doelgroep.


ONZE FOCUS? ONZE KERNWAARDEN.


Kernwaarden zijn de belangrijkste waarden binnen een bedrijf. Het zijn eigenschappen of drijfveren die laten zien waar het bedrijf voor staat. Laat deze waarden nu vooral een kompas zijn in deze moeilijke tijd.


Ook INTO THE DEEP zet haar kernwaarden voorop met als prioriteit #alwayshelping. Daarom delen we een 5 content marketing inzichten die jouw onderneming vooruit kunnen helpen om met meer menselijke & verantwoordelijke content marketing een sterkere connectie te maken met je klant en te bouwen aan dat vertrouwen die ze nu zo hard nodig hebben.


Inzicht #1: Ken je klant en zijn/haar belevingswereld


Het is nu van groot belang dat je je klant voorop plaatst en de focus legt op zijn/haar journey en belevingswereld. In de eerste plaats moet je goed weten wie je (potentiële) klanten zijn om de juiste content te kunnen richten. Dit gaat diep en véél verder dan een naam en een email adres: wat is hun budget, welke sociale media gebruiken ze, wanneer zijn ze online, welke vragen stellen ze online, en zo meer. Daar moet je wel wat onderzoek voor doen, maar het is elke minuut waard. Je krijgt op die manier een duidelijk beeld van je klanten en daar kan je je dan op baseren in de creatie van je content. Het is bovendien ook belangrijk om de huidige situatie te blijven evalueren en te luisteren naar je klanten door middel van “social listening” en reacties op je content te evalueren om de beste weg voorwaarts te bepalen.


Inzicht #2: Kies relevante topics


Allereerst stel je jezelf de vraag: welke content moet ik maken voor mijn doelgroep? Er zijn veel manieren om daarachter te komen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van tools zoals Google Trends en Answer the Public. Breng thema’s in kaart waar jou doelgroep iets aan heeft en waar jij als onderneming een meerwaarde kan bieden. Ook in het “nieuwe normaal” tijdperk zal relevantie aan belang winnen. Hou het relevant, maak het verschil en creëer aub geen content voor content’s sake!


Inzicht #3: Pas je content planning aan


In alle bedrijfstakken is het tijd om de content in detail te herzien om ervoor te zorgen dat je merk niet overkomt als ongepast en dat je berichtgeving geen voordeel oplevert bij het uitbuiten van een volksgezondheidscrisis. We know: het kan nog ver weg zijn, maar er komt een moment dat we uit deze situatie komen en de economie terug aantrekt. Zorg daarom dat je content planning klaar ligt zodat je snel weer van start kan gaan met inspirerende en relevante topics. Ga nu alvast na over welke content werkt en welke niet, de juiste kanalen en het juiste moment. Welke campagnes lopen op dit moment? Welke inhoud is gepland? Morgen? De komende weken? Stuur je content plan bij en denk hierbij ook aan de positie van jouw merk en je doelgroep bij het nemen van beslissingen.


Inzicht #4: Maak consistente content


Mensen die zich consistent gedragen worden vaak gezien als meer betrouwbaar. Consistent gedrag vertonen betekent dat je altijd dezelfde persoonlijkheid laat zien, waar je ook bent en wie je ook ontmoet. Dit geldt dus ook voor de aanpak van je content. Wanneer je als onderneming consistent je content deelt creëer je een herkenbaarheid en dat schept vertrouwen.

Consistente content, evenals diepgaande e-books of blog artikelen, benadrukt het feit dat je je bedrijfstak kent en begrijpt. Door frequent effectieve content te produceren, die is toegesneden op jouw branche en niche, zorg je ervoor dat jouw bedrijf bekend wordt als expert in haar gebied. Na verloop van tijd gaat het publiek jouw onderneming als betrouwbare informatiebron zien voor specifieke niche-gebonden informatie. Met als resultaat? Inderdaad, vertrouwen.

Hoe je deze consistente content maakt? Een aantal tips:


  • begin een blog: diepgaande blog artikelen kunnen zorgen voor veel online verkeer en bovendien kun je je klant er ook mee informeren of inspireren.

  • verstuur je nieuwsbrief op een vaste timing: E-mail nieuwsbrieven die er aantrekkelijk uitzien, kunnen een fantastisch platform zijn om uw nieuwste content te presenteren.

  • Stel een content strategie op: iedereen heeft eigen ideeën over content. Wat je benadering ook is, laat het niet zoiets zijn als “ik publiceer wanneer het me uitkomt”. Als je het verbeteren van jouw online positie serieus neemt, zorg dan voor een uitgewerkte content strategie.

  • Wees actief op social media: zorg ervoor dat je gebruik maakt van deze platforms om jouw content te delen.


Inzicht #5: Connecteer die content


Menselijke en verantwoordelijke content marketing is een belangrijke manier geworden om de klantervaring te verbeteren, jouw merkverhaal te vertellen en loyaliteit op te bouwen. Het helpt je om je organisatie te verbinden met een grote doelgroep, die breder is dan alleen de groep kopers/gebruikers. Die band moet zowel het hart als het hoofd raken. Mensen moeten echt iets aan je hebben en ze moeten van je houden. Je content connecteren is dus echt waardevol.


BOUWBEDRIJF VERELST VERBINDT.


INTO THE DEEP werkt momenteel aan een feelgood movie voor bouwbedrijf Verelst met focus op haar kernwaarden. Het is vandaag, noch in de nabij toekomst, niet opportuun om bouwprojecten of expertise te delen maar vooral om focus te leggen op menselijke en verantwoordelijke content marketing. Op deze manier toont Verelst haar maatschappelijke verantwoordelijkheid als betrouwbare bouwpartner. Sterke content voor een sterke opstart, niet? De feelgood movie zal binnenkort via social te zien zijn.Helaas zijn we geen bedrijf dat rechtstreeks zal bijdragen aan de genezing van COVID-19 of humanitaire hulp kan bieden. Maar we zijn erg goed in het oplossen en bijsturen van jouw content marketing aanpak. Wil je met jouw bedrijf of merk een content strategie ontwikkelen met focus op menselijkere & verantwoordelijke content? Stuur ons een berichtje, we helpen je graag vooruit!


"INTO THE DEEP CONTENT is een content marketing bureau met focus op de ondersteuning  van jouw online communicatie. Ondernemingen of merken met gebrek aan een social media visie of een online communicatie strategie die vinden de weg naar ons. Wij delen graag onze content expertise, diepgang en creativiteit om jouw doelgroep optimaal te bereiken en online resultaat te behalen.

Catherine Op de Beeck

CONTACT

Fosbury & Sons

Mechelsesteenweg 25

2000 Antwerpen

hello@intothedeepcontent.com

EXTRA

Join the Team

Blog

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram

© 2020 by INTO THE DEEP