How does your Content Strategy stacks up? Do the test

Alles wat je moet weten over de Metaverse in 6 vragen.

May 12, 2022
|
Catherine Op de Beeck
Content Strategy

De Metaverse wordt soms voorgesteld als de volgende, krachtiger versie van het internet. De belofte is dat gebruikers meer dan ooit ondergedompeld worden in een reeks virtuele werelden die onderling met elkaar verbonden zijn. De grens tussen wat echt en virtueel is, vervaagt. Dit moet u weten over deze nieuwe wereld in aanbouw.

1. Wat is de metaverse?

Met 'de metaverse' wordt doorgaans een virtuele wereld bedoeld waarin mensen online met elkaar in contact kunnen komen. Hij is een netwerk van virtuele 3D-ruimtes waarin gebruikers allerhande activiteiten kunnen uitvoeren via een avatar, een digitale dubbelganger.

De term is, in tegenstelling tot wat velen denken, niet nieuw en kwam al voor in een sciencefictionroman uit 1992. Vorig jaar zette Facebook-topman Mark Zuckerberg het concept weer op de kaart door Facebook om te dopen tot Meta en miljarden te investeren in de ontwikkeling van een metaverse.

Toch blijft dit vooralsnog een idee waar vooral veel over wordt gespeculeerd. Er bestaan al kleine metaverses als Fortnite, Roblox, Minecraft, Decentraland, The Sandbox of Horizon Workrooms, maar die zijn nog niet met elkaar verbonden tot een groot virtueel universum.

2. Wat heb je nodig om de metaverse binnen te gaan?

Cruciaal is uiteraard een goede internetverbinding. Je kunt toegang krijgen tot de virtuele omgevingen die op dit moment bestaan via allerhande toestellen als een smartphone, laptop of spelconsole. Voor sommige toepassingen heb je ook een virtualrealitybril of controller nodig.

De Oculus bril werd ontwikkeld door Meta.

Mark Zuckerberg met Oculus bril

3. Wat kan je eigenlijk doen in de metaverse?

Er zijn enorm veel mogelijke toepassingen in de metaverse waar in theorie alles virtueel mogelijk is: feesten bijwonen, werken, vergaderen, spelletjes spelen, bouwen en zelfs winkelen, want mogelijk ontstaat een hele metaverse-economie.

De sector waar men veruit het meest warmloopt voor de metaverse en waar de meeste ontwikkelingen gebeuren, is die van de videogames. Het is dan ook geen toeval dat Microsoft de ontwikkelaars van populaire games als Minecraft en Call of Duty heeft overgenomen. In essentie zijn die games al beperkte metaverses.

De game die waarschijnlijk het dichtste bij het idee van de metaverse in de buurt komt, is Fortnite, waar het uitbouwen van je avatar en virtueel samenkomen met andere spelers een belangrijk onderdeel van het spel is.

Er werden zelfs al virtuele concerten van Travis Scott en Ariana Grande georganiseerd. Ook culturele evenementen behoren tot de mogelijkheden van de metaverse. Dichter bij huis gaf rapper Zwangere Guy al het allereerste virtuele liveconcert van België.

Een andere belangrijke toepassing die sinds de coronapandemie op de voorgrond kwam, is het idee van een virtuele omgeving om te vergaderen, werken of leren. Met Meta's Horizon Workrooms en Microsofts Microsoft Mesh staan de eerste virtuele communicatieplatformen waar je via de metaverse kan vergaderen en samenwerken al in hun kinderschoenen. Via Roblox Education kan je ook al in een klas vol avatars virtueel les krijgen.

4. Hoe zou de economie in de metaverse eruitzien?

Een beetje zoals de echte economie, maar dan met virtuele items. Een cruciale factor hierin zijn NFT's of non-fungible tokens: een virtueel niet-vervangbaar eigendomscertificaat. Die technologie staat toe online een economie te ontwikkelen waar je voorwerpen zoals virtuele kleren of wapens, maar ook kunstwerken en gronden kan kopen.

Via de blockchaintechnologie, een soort database verspreid over vele computers, is gegarandeerd dat jij de eigenaar bent van het voorwerp en dat je item uniek is. De bedoeling is dat het ooit mogelijk wordt die voorwerpen over de volledige metaverse mee te dragen. Zo zou je bijvoorbeeld een broek die je op Fortnite kocht, kunnen dragen als je gaat telewerken via Microsoft Mesh.

Die hele economie zal worden aangedreven met valuta die waarde hebben in een bepaalde game, maar via cryptomunten kan er ook een link komen naar de reallife-economie. Mogelijk kun je binnenkort bij een aankoop in de echte wereld zelfs een digitaal exemplaar van je avatar krijgen. Er kan dus geld worden verdiend in de metaverse. Onder meer merken als Gucci, Dolce & Gabbana, Nike en Balenciaga experimenteren al met NFT's.

5. Hoe ver staat de ontwikkeling van de metaverse al?

Op dit moment bestaan al verschillende kleine metaverses, maar het ultieme idee van een virtueel universum waar al die toepassingen verbonden zijn met elkaar bestaat nog niet. Dat kan ook nog wel even duren, want er blijven nog verschillende technologische vraagstukken onopgelost.

Zo is het nog niet mogelijk digitale voorwerpen, waar NFT's naar verwijzen, mee te dragen over verschillende games. Daarvoor moeten de bedrijven achter de bestaande metaverses toestemming geven, wat tot lastige discussies kan leiden.

Een van de voordelen van virtuele vergaderingen via de metaverse is dat je via avatars lichaamstaal kan waarnemen, maar die technologie staat nog niet op punt. Zonder die ontwikkeling zal een Zoom-meeting altijd praktischer blijven.

Verder blijft het samenbrengen van veel mensen in een virtuele ruimte vooralsnog moeilijk. Bovendien zou de ecologische voetafdruk van de metaverse enorm zijn. De datacenters, die nodig zijn voor de opslag van alle nodige gegevens zijn gigantische energieverslinders.

6. Wat zijn de risico's van de metaverse?

De risico's rond privacy, hacking en intimidatie die de metaverse met zich meebrengt zijn vergelijkbaar met die van het huidige internet.

Bovendien moeten nog verschillende moeilijke knopen worden doorgehakt over ethische kwesties en de wisselwerking met de echte wereld. Zo is er de vraag wie toezichthouder mag spelen als alle bestaande virtuele werelden uiteindelijk verbonden worden. Wie gaat bepalen of je iemands avatar kan aanvallen, klonen of uitkleden? Moeilijke vragen die niet uit de lucht komen vallen. Horizon Worlds van Meta stond nog maar pas online of er kwamen al klachten over ongewenste intimiteiten.

Bron @DeTijd

Grow your business with our monthly expert insights into content marketing, strategy, creative, trends, tips, tricks, company news, cases and more!

Welcome to our community of subscribers! You will receive a confirmation email shortly. Stay in touch!
Oops! Something went wrong while submitting the form.