Plaats jezelf als 'sterk lifestyle merk' in de markt. [7 tips]

"Om uit de massa op te springen” komt het erop aan jezelf en je artistieke identiteit te profileren als een ‘sterk merk’". Maar hoe hoe bouw je dat uit? Wij helpen je alvast op weg met onderstaande 7 tips. Succes!1. Bepaal de persoonlijkheid van je merk.


Een eerste vereiste om uit te groeien tot een 'sterk merk', is bepalen wie je zelf bent en waarvoor je wil staan. Je eigen unieke persoonlijkheid vormt immers de basis voor je artistieke identiteit. Pas als de identiteit die je rond je product bouwt, volledig in overeenstemming is met je eigen waarden en talenten, zal het publiek het ook als écht en waarachtig ervaren. "Eigenzinnigheid en persoonlijkheid zijn de sleutel naar een origineel product”.

Voor wie de 'persoonlijkheid' van zijn artistieke identiteit niet onmiddellijk kan vatten, is er een trucje: probeer jezelf samen te vatten in drie (positieve) adjectieven. Vul dat beeld vervolgens aan met drie adjectieven die omschrijven hoe je graag zou hebben dat anderen jou (en je merk) zien. Een voorbeeld zou kunnen zijn: ‘creatief, poëtisch, innovatief’ aangevuld met ‘trendy, eerlijk en vakkundig’. Die korte kernachtige omschrijving kan al een uitstekende leidraad vormen voor het verder uittekenen van je artistieke identiteit.


2. Ga op zoek naar je unieke waarde.


Eens je de persoonlijke kwaliteiten die de kern van je merk uitmaken bepaald hebt, is het tijd om ze af te toetsen aan de concurrentie. Wat hebben andere creatieve start-ups, ondernemers of kunstenaars uit jouw branche in de aanbieding? Op welke dingen focussen zij zich? Maar vooral ook: welke 'gaten in de markt' laten zij nog open? Speel vervolgens op die leemtes in en benadruk wat jouw merk uniek maakt ten opzichte van alle anderen.


3. Focus: kies jouw doelgroep.


Een succesvol merk, richt zich idealiter specifiek op één duidelijke en vast omlijnde doelgroep. “Wie een met een nieuw merk op de markt komt, moet zich er goed van bewust zijn dat er verschillende groepen consumenten bestaan, die elk hun eigen interessevelden hebben". "Producten die voor een welgestelde man van rond de 30 aantrekkelijk zijn, zijn dat niet voor een jonge studente van 20 en vice versa.”


Neem de grote verschillen tussen de generaties, tussen mannen en vrouwen en tussen de verschillende subculturen in acht en bepaal - op basis van research, trendwatching en kleinschalige steekproeven - bij welke groep jouw product het beste aansluiting vindt. Stel ook je communicatie en brandingvervolgens volledig op die doelgroep af. “Het verhaal vertellen van een hele bevolkingsgroep kan niet, kies daarom voor één segment: vertel bijvoorbeeld het verhaal van de jonge, hippe stedeling of van de drukbezette werkende moeder met kleine kinderen. Pas wanneer mensen zichzelf herkennen in je verhaal, zullen ze zich aangetrokken voelen.”4. ‘Tell a story’: Creëer geen product, maar een verhaal.


Eens je de aandacht van je consument gevangen hebt, moet je die natuurlijk ook nog weten te behouden. Daarvoor moet je met een sterk verhaal komen. En liefst nog eentje waarin mensen zich herkennen ook. “Wil je dat mensen zich echt betrokken voelen bij je merk, dan moet je ze binnentrekken met een authentiek en oprecht verhaal.” Het oprichten van een succesvol merk gaat dan ook om meer dan het aanbieden van een product, het gaat om de creatie van een heel universum eromheen. "Zet met behulp van de juiste vormgeving en een goeie communicatie een totaalsfeer neer waarin de consument zich kan herkennen én verliezen."


5. ‘About us’: bouw een stevig profiel uit.


Om je publiek ervan te overtuigen dat je verhaal ook effectief écht en eerlijk is, is het belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan de uitwerking van je profiel. De ‘about’-pagina op de website van je merk of op Facebook is dan ook alles behalve een bijkomstigheid. Een full bio geeft je de kans jezelf op een onvervalste manier aan je publiek te onthullen en hen duidelijk uit te leggen wat je met je merk wil betekenen.


6. Huisstijl: Trek je verhaal door in een herkenbaar design.


“The medium is the message”, zei mediumspecialist Marshall McLuhan in de jaren 60 al. In het licht van die gedachte is het van het grootste belang dat je het verhaal van je label ook doortrekt in de vormelijke representatie ervan. Ontwikkel een grafisch design dat helemaal in lijn ligt met wat je wil uitdragen. Trek dat design vervolgens door in alle lagen van je brand: van de naamkaartjes, tot de website, de flyers, het interieur van je eventuele shop en je Facebook-, Instagram- en Pinterest profiel.7. Blog: making things personal.


Het is net die persoonlijke kant van het verhaal, die veel consumenten vandaag bijzonder lijkt aan te trekken. Een uitgelezen manier om die persoonlijke touch nog wat verder uit te werken, is om aan de website van je label een blogrubriek vast te hangen. Zo kan je je doelpubliek een inkijk geven in die dingen die jou en je start-up bezig houden. Bovendien kan je er op een ongedwongen en subjectieve manier verhalen over dingen die jouw inspireren. Dat zorgt voor een eerlijke, directe en persoonlijke dialoog met je publiek.


Ok bedankt voor de tips! Wat nu?


Snuister alvast eens door onze inspirerende projecten die we met gepaste trots tonen? Zo ontdek je hoe wij met dit traject deze klanten een stap vooruit geholpen hebben in hun content marketing aanpak. Of kan je niet wachten om te starten? Plan een vrijblijvend strategiegesprek (met een koffie uiteraard)! Tijdens dit strategiegesprek wordt het voor jou helder wat jouw stappenplan zal zijn om van je lifestyle business een merk te maken.


Lees ook deze blog! > "Van je lifestyle business een sterk online merk maken. Zo pak je dat samen met ons aan.


"INTO THE DEEP CONTENT is een content marketing bureau met focus op de ondersteuning  van jouw online communicatie. Ondernemingen of merken met gebrek aan een social media visie of een online communicatie strategie die vinden de weg naar ons. Wij delen graag onze content expertise, diepgang en creativiteit om jouw doelgroep optimaal te bereiken en online resultaat te behalen.

Catherine Op de Beeck

CONTACT

Fosbury & Sons

Mechelsesteenweg 25

2000 Antwerpen

hello@intothedeepcontent.com

EXTRA

Join the Team

Blog

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram

© 2020 by INTO THE DEEP